

Data Providers side event

St Petersburg – 7th November 2016

The 1st GEO Data Providers Workshop will be held prior the GEO XIII Plenary in St Petersburg, with the goals of establishing a two-ways dialogue with data providers to improve the discoverability, accessibility and usability of GEOSS resources.

Data providers already contributing to GEOSS and new data providers, flagships and initiatives and users are invited and encouraged to participate to ensure that the key objectives of the workshop are met.

This side event will help the GEO community define priorities and shape the agenda of a more comprehensive event to be held in early 2017.

A draft agenda is listed below:

A draft agenda is listed below: Session	Organizer	Time	Confirmed	
Implementing the Data Sharing & Management Principles				
Opening Remarks and Objectives of the session	Geo Secretariat	9.00-9.10	Y	
GCI Requirements &	Paola De Salvo & Guido Colangeli	9.10-9.30	Y	
GEOSS Portal Functionalities		20 min		
Data sharing principles	Michel Schouppe	9.30-9.45 15 min	Y	
General presentation and focusing on the implementation of the data management principles and advantages to implement them by data providers. SIF workshop outputs	Robert Downs	9.45-10.00 15 min	Y	
Data Providers: how to improve metadata	Esa – Sweden	10.00-10.20 20 min	Y	
Osamu Ochiai – rapporteur /chair for the above se	ssion			
Coffee Brea	ık 10.20-10.40			
Implementing the Data Sharing & Management Principles: The case for certification of data repositories				
Overview of data repositories certification schema (DSA/WDS, DIN, ISO etc.) and how they address the implementation of the Data Sharing & Management Principles	Robert Downs	10.40-11.00 20 min		
DMP GEO Label (from self assessment to certification)	Joan Maso	11.00-11.15 15 min	Y	
Presentations from data providers: certification use cases and challenges to address quality of the data	 Vasily Kopylov (Russian Research Institute of Hydrometeorological Information) Natalia Sergeyeva (Russian Academy of Sciences Geophysical Centre) Richard Moreno (CEOS) Lionel Menard (Web Service Energy) Dr Hiroko Kinutoni (DIAS) Thorsten WMO - WIS 	11.15-12.15 60 minutes 10 min each		
Facilitated discussion with sets of questions:	Robert Downs	12.15-12.45 30 min		
Robert Downs rapporteur and chair for this session		1.50 mm		

Lunch Break12.45-13.45				
Process for new data providers to engage with GEO				
Registration Process and Yellow pages	GEO Secretariat & CNR team	13.45 13.55 10 min	Y	
Brokering Agreement Process (CNR and GEO Secretariat)	CNR	13.55-14.05 10 min	Y	
Thinking of Single Sign on to GCI	Starting from Results from AIP Presentation and discussion	14.05-14.15 10 min	tbc	
Implementation of Status checker (Rich Frazier)	Rich Frazier	14.15-14.30 15 min	Y (remote)	
What are the needs as data provider?				
How GEO can bring back metrics and feedback on how data are used;				
Feedback to data providers: data usage/ type of users/ applications in which data are used, etc	GEO SEC & Lionel Menard: open discussion	14.30-15.00 30 min	Y	
<i>Questionnaire on 3 top request as feedback you would like back from GEO</i>				
Joan Maso rapporteur and chair for this session				
	ak 15.00-15.30			
GCI USERS – How data gets used				
GEO DAB APIs Views	CNR team	15.30-15.50 20 min		
GEO CRADLE AMERIGEOSS Ecopotential	Haris – GEO CRADLE Rich Frazier Stefano Nativi	15.50-16.20 10 min each 30min	Y	
Discussion and way forward				
Giovanni Rum Chair for this session with Osamu Ochiai, Robert Downs, Joan Maso				
Discussion	All	16.20 17.20, 60 min		

Remote connection to involve Mustapha MoKrane, NOA teams, Rich Frazier.